Tämä vuoden alusta ovat uudet termit olleet voimassa, koitan tässä niitä vähä selkiyttää, että mitä ne tarkoittavat. Kuinka oli ennen ja kuinka on nyt raja-arvot näille tuotteille.
Ennen oli siis
Gluteeniton Luontaisesti gluteeniton
- gluteenia sai olla 200 mg - gluteenia sai olla 200 mg
- sis. vehnätärkkelystä - Ei sis. vehnätärkkelystä
Nyt on voimassa nämä asetukset:
Gluteeniton Erittäin vähägluteeninen
- gluteenia saa olla 20 mg - gluteenia saa olla 100 mg
- sis. vehnätärkkelystä - sis.vehnätärkkelystä
Jos vehnätärkkelys ei sovi, on tuotekohtaisesti tutkittava, mitkä gluteenittomat eivät sisällä vehnätärkkelystä.
Tutkimusten mukaan vehnätärkkelys on usein puhtaampaa kuin ulkomainen riisi tai tattari jne.
Tällä hetkellä Suomessa ei ole tarjolla erittäin vähägluteenisia viljatuotteita, kaikki kuuluvat gluteeniton termin alle:
mm. Fria Bröd, Jytte-jauhot, Raision tuotteet, Virtasalmen Viljatuotteet (paitsi kaura= alle 100mg), Risentan, Keskisen myllyn, Puuppolan, Hirvelän.
Hienoa että olet jaksanut Eija kirjoittaa noin tarkasti! <3
VastaaPoistaKiitos, toivottavasti joillekin olisi hyötyä tästä. Nämä näin lyhykäisyydessään, mutta jotenkin koitin saada ne yksinkertaisesti esille.
VastaaPoistaHei! Tyttäreni blogissa on (valitettavasti vielä vain yksi) gluteenittomien leivosten ohje. Täällä: http://pikkuleipuri.blogspot.com/search/label/Erityisruokavalio
VastaaPoista